maanantai 24. marraskuuta 2014

Valmennusviikonloppu

Noniin, olisi aika kertoa meidän tämän syksyn leiristämme. Elikkäs oltiin Kennelliiton tokonuorten valmennusviikonlopussa, niin kuin ollaan aiempinakin vuosina käyty. Viikonlopuista on aina ihan superpaljon hyötyä jatkoa varten, koska niistä saa paljon vinkkejä ja toimintatapoja tulevaisuuteen. Päästiin myös yöpymään koirien kanssa hotellilla, ja oltiin yhteishuoneesa Hannan ja mittelspitzin Wiksun kanssa. Koirat tulivat ihan hyvin keskenään toimeen kunhan Mauri vain sai vähän komennusta osakseen. Kaiken kaikkiaan lähdin siis valmennukseen innokkain mielin, päästäisiin oikein tehotreeneihin ja näyttämään paljonko ollaan kehitytty Maurin kanssa. Niinpä perjantaina hypättiin autoon ja matkattiin koulutustiloihin. Siitä se viikonloppu sitten käynnistyi.

Heti ensimmäisenä päivänä meillä oli kaikenlaista yhteistä häiriötreeniä. Katsottiin, kuinka koirat reagoisivat lelukasaan ja omaan leluun, joka sinne heitettiin. Ensimmäisellä kerralla jäi mauri hieman katselemaan leluja, mutta jo toisella kerralla tuli koira hienosti mukana. Lisäksi otettiin paikallamakuuta ja kaikenlaisia ohjaajien kyykkyhyppyjä koirien takana. Siellä se Mauri toljotti silmät pyöreinä, että mitä ihmettä se omistaja oikein hyppelehtii. Hienosti kumminkin pysyi koira paikoillaan, ja ei paljoa ottanut häiriötä siitäkään, että kutsuttiin koirat yksitellen makuusta luokse. Mauri oli todella innoissaan treenaamaan vain minun kanssani, ja haki hyvin kontaktia, vaikka oli ihania muita koiria ympärillä. Maurilla onkin ollut muut koirat vahva häiriöntekijä, jonka kanssa pitääkin muistaa tehdä paljon hommia. Ihania leluja ja nakkeja heilui myös koirien nenän edessä, mikä oli vaan niin vaikeaa! Kukas nyt siinä jaksaisi katsella mamia, kun olisi parempaakin palkkaa tarjolla?

Suurin osa kuvista (c) Birgitta Kaikkonen

Olipa taitava koira :D
Perjantai kuluikin hyvissä treenien merkeissä, piakkoin siirryttiinkin jo hotellille päin koirien kanssa, ja siinä illalla käytiin vielä lenkittämässä koirat. Maurilla riitti virtaa illalla vielä todella paljon, mutta lauantaina pääsikin sitten koira tekemään paljon kaikkea, kun kunnon treenaaminen alkoi. Olin suunnitellut ottavani ensimmäisellä aamupuoliskolla heti ruutua, jota halusin hioa paremmaksi. Ruudussa kumminkin heti melko nopeasti ongelmaksi ehti muodostua se, että Mauri oli vähän liiankin kiinnostunut meidän muoviseen alustaläpyskään. En itse reagoinut tarpeeksi nopeasti, niin koira ehti varastaa sen itselleen. Sehän olikin sitten aivan superihana juttu koiran mielestä ja Mauri viiletti tukka putkella läpyskä suussaan. Pian kumminkin saatiin se pois ja puututtiin asiaan sitten. Sen jälkeen ei tämä meidän pieni kettu enää varastanutkaan läpyskää, mutta ruutua emme ehtineet kauheasti tehdä. Olemme ottaneet omissa treeneissä käyttöön paksun keraamisen laatan, jota todellakaan ei voi viedä!

Eli ruudussa tuli hieman takapakkia, ja piti palata kontaktialustaan. Mutta kosketusalustaakin on hyvä pitää siellä ruudussa, jopa 80% treeneistä voi olla niin, että kosketusalusta löytyy ruudusta. Aamutreenin jälkeen oli meillä ruokatauko ja luento, jossa saatiin treenaamiseen aivan superpaljon uusia vinkkejä yleisesti. Sen pakkauksen jälkeen tekikin todella mieli lähteä kokeilemaan kaikenlaisia pieniä juttuja koiran kanssa. Meillä oli kouluttajana leirillä Katariina Kainulainen ja Riikka Pulliainen, jotka molemmat olivat todella ihania :). Viimeinen puolisko sinä päivänä oli vielä Riikka Pulliaisen kanssa, ja päätin tehdä Maurin kanssa kapulanoutoa ja tunnistusnoutoa, jos kerettäisiin. Maurin kanssa kapulanoudossa on ollut se ongelmana, että koira tykkää kapulasta aivan liian paljon, ja on joskus lähtenyt sen kanssa lällättelemään. Niinpä otimme ensimmäiseksi pari kertaa tasamaan noutona liinassa puukapulanoudon.


Pikkumonsteri!

Pari kertaa tehtyämme sileällä maalla, siirrettiin kapulanouto esteen yli hypäten. Jätettiin liina pois, ja Mauri nouti sen hyvin vierelle. Oli hyvä tehdä muutamia toistoja kapulanoutoon, kun siinä niitä ongelmia oli ilmennyt. Nyt kumminkin meillä meni se tosi hyvin ja Mauri palautti hyvin sivulle. En tarkoituksella heittänyt myöskään niin pitkälle kapulaa, jotta Mauri ei saa niin kauheasti vauhtia hakemiseen. Tehtiin myös yksi heitto vähän vinompaan, ja hyvin hyppäsi Mauri esteen yli ennen hakemista. Saatiin vinkiksi palkata oikeassa nyrkissä olevalla lelulla niin, ettei mauri aina tiedä onko nyrkissä lelu vai ei. Palkattiin myöskin Maurin heti tultua vierelle, eikä alettu hienosäätämään kapulan luovutusta ja pitämistä. Hyvin mennyt kapulanouto jätettiin siihen ja ehdittiin vielä siirtyä tunnistusnoudon pariin.

Tunnistusnoudossa on Maurilla ollut paljon hampaiden käyttöä, eli pureskelua. Tehtiin niin, että laitettiin oma tunnarilaudalle ja Mauri istumaan laudan eteen. Itse menin noin 10m koiran taakse ja se sitten toi kapulan vierelle. Heti koiran nostettua kapulan puututtiin pureskelemiseen. Myös pari ihan viereltä kapulan nostoa on hyvä tehdä, että tunnari laitetaan Maurin tassujen eteen ja siitä koira nostaa vierelle. Treenit olivatkin tämän jälkeen pulkassa ja siirryttiin taas hotellille. Käytiin myös yhteislenkillä ja saatiin sieltä ihania lenkkikuvia!


Salamana kiinni kapulaan!

Ihana kapula lentää...


Sunnuntai koitti todella nopeasti, ja kaksi treeniä siis olisi vielä jäljellä. Riikan kanssa halusin vielä saada ruutua tehtyä, koska halusin saada treenattua sitä lisää enemmän kuntoon. Kosketusalustan varastamiselta välttyäksemme teimme niin, että kun Mauri käy koskettamassa alustaa - naksutus ja koira ohjaajan luo namikäteen. Mauri ei saanut tilaisuutta lähteä varastelemaan alustaa. Otettiin myös eri paikoista lähetystä ruutuun. Laitettiin Mauri seisomaan ruutuun nauhan päälle ja lähetettiin siitä kosketusalustalle. Se onkin hyvä opettaa, jotta koira osaa sitten kisoissakin hakea oikean paikan vaikka kaksoiskäskyllä. Laitettiin myös koira seisomaan kylki kohti ruutua "merkin" kohdalle ja lähetettiin EVL- tyyliin ruutuun. Nyt sujuikin paljon paremmin jo ruutu ja koira oli ihan supertaitava! :) Lopuksi vielä otettiin zeta, joka meni hienosti. Kunhan ohjaaja vielä muistaa jättää sen tötterön koiran vasemmalle puolelle. Sitten vielä treenaamaan nopeita maahan/seiso/istumaan menoja.

Viimeisissä treeneissä tehtiin ohjattua kapulanoutoa ja metallikapulan noutoa. Ohjattu kuuluu EVL- liikkeisiin, mutta aloitettiin treenaamaan sitä nyt ajoissa. Kapula vietiin vasemmalle ja laitoin Maurin seisomaan merkin kohdalle. Sitten vain lähetin sen noutamaan kapulan, joka palautui hienosti sivulle. Pari kertaa noin otettuamme lisäsimme kaksi pientä läpyskää muiden kapuloiden paikalle ja lähetettiin uudestaan hakemaan kapulaa. Ohjatussa ei ilmennyt ongelmia. Jatkettiin sitten metallinoudon parissa ja otettiin se pari kertaa niin, että hetsattiin koiraa ennen hakuun lähettämistä. Mauri palauttikin sitten vauhdilla, kun vähän innostettiin. Saatiinkin ohjeeksi harjoitella pehmeällä hiekalla tekemässä nouto, joka saattaa olla koiralle vähän ällömpi.
Kaiken kaikkiaan todella onnistunut valmennusviikonloppu taas kerran ja saatiin niin paljon hyviä vinkkejä, jotka toimivat juuri meidän kohdallamme. Saatiin taas positiivista palautetta, kuinka ollaan kehitytty koiruuden kanssa, ja onhan se tahti ollut aika nopsakka! Nyt aloitellaan kapuloiden kanssa vielä pitokuuri, kun Maurilla esiintyy sen verran paljon sitä kapuloiden pureskelua. Nokka kohti siis voittajaluokan kisoja! :)~ Josku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti